Kisköre, Tisza-tó bemutató

TISZA-TÓ
Magyarország második legnagyobb tava, a 45 éve létrehozott Tisza-tó. Különleges, vadregényes szakasza ez a Tiszának, ami mind élővilágában, mind vízrajzában nagyon hasonlít a Tisza szabályozása előtti állapotára. 

A varázslatos Tisza-tó, a Hortobágyi Nemzeti Park része. Mesébe illő tájaival rengeteg izgalmas lehetőséget tartogat azok számára, akik szeretnék megismerni ezt a különleges, mesterségesen kialakított, mégis saját ökoszisztémával rendelkező környezetet. 

Kisköre a nyaralóhajók déli báziskikötője, ettől a ponttól egyelőre csak észak felé hajózhatunk a Tiszán. A tiszalöki vízlépcsőig például 27 kilométeren keresztül csodálhatjuk a Tisza-tó fenséges látképét. Ezen az útvonalon két nagy sziget található, a háromszög alakú Aranyosi-sziget és a csónak formájú Buláti-sziget. A Tisza-tavon emellett közel 1000 sziget található, amelyek csónakkal, kenuval vagy kajakkal közelíthetőek meg. A hajózás közben pedig érdemes megpihennünk a szabadstrandon vagy a számos étterem, bisztró valamelyikében, amelyek a partközelben várják a látogatókat.

A Tisza-tó 4 víztározó medencéjébe 12 öblítőcsatorna vezet, amelyeken a nyaralóhajók nem tudnak közlekedni, így ezeknek a festői holtágaknak a megtekintéséhez kajak vagy kenu bérlését ajánljuk. Sarud és Abádszalók medencéjébe azonban behajózhatnak a nyaralóhajók is, a kijelölt útvonalon. 

Azok számára, akik a horgászat szerelmesei, a Tisza-tavon ezernyi horgászhely közül választhatnak, akik pedig nyaralóhajón vennék igénybe ezt a lehetőséget, abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a kokpitről kényelmesen horgászhatnak -- természetesen horgászengedéllyel.

BRINGÁZÁS
Akik a biciklis kalandokért rajonganak, a tó partján a mintegy 65 kilométer hosszú kerékpárút szakaszain, partról is élvezhetik a Tisza-tó csodás környezetét.

Kisköre, Tisza-tó és Tiszalök
Hajózási térkép, elérhető úticélok a nyaralóhajók kiskörei báziskikötőjéből

Kisköre, Tisza-tó nyaralóhajózási térkép

A Tisza-tó

Magyarország második legnagyobb tava, a 127 km2-es, vadregényes Tisza-tó, ezernyi szigettel, mesés holtágakkal, dzsungelszerű erdőkkel és hatalmas víztározó medencékkel. A Tisza-tó egyelőre egy felfedezetlen kincs hazánkban, amelyet érdemes érintetlen természeti értékei teljében megismerni.

Kiskörei vízlépcső

Hazánk legnagyobb vízerőműve, Magyarország áramtermelésének 1%-át adja. A vízlépcsőt nem az áramtermelésre, hanem az öntözés és az árvízvédelem miatt hozták létre. Mellette található a hallépcső, amely a halak biztonságos átjutását, mozgását teszi lehetővé.

Kisköre

Kiskörén található a nyaralóhajók báziskikötője, a megújult Köre kikötőben. Budapesttől 140 km-re található kisváros hangulatos stranddal rendelkezik.

Abádszalók

Hatalmas strandjáról, csúszdájáról és vízisportolási lehetőségeiről ismert város az Abádszalóki-medence partján található. A Tisza-tó négy medencéje közül ez a legmélyebb, így alkalmas a nyaralóhajók közlekedésére is.

Sarud

A Tisza-tó északi partján található falu a Kis-Tiszán keresztül közelíthető meg a nyaralóhajókkal. Sarud igazi családi pihenőhely, gyerekbarát stranddal, aquaparkkal és kikapcsolódási lehetőségekkel.

Poroszló

A poroszlói ökocentrum nagyaszerűen mutatja be a tó állat és élővilágát. Poroszló part mentén található fapallóutas Tisza-tavi tanösvény pedig festői élményt nyújt. Poroszlót a nyaralóhajósok legkönnyebben kerékpárral közelíthetik meg, sarudi kikötéssel.

Tiszafüred

A Tisza-tó legnagyobb települése, amit a Tisza-tó fővárosának is szoktak hívni. Morotvája és partjáról elérhető holtága és az itt található csatorna labirintus óriási élményt nyújt felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt. A füredi szabadstrandot Tiszaörvényen keresztül közelíthetik meg az ide látogatók.

Tiszaörvény

A Tisza-tó festői kis faluja, amely közvetlenül a Tisza partján helyezkedik el. Két nagy kikötővel és egy történelmi szivattyúházzal is rendelkezik, innen indul a Horthy-csatorna. Tiszaörvényen három remek gasztronómiai élményt nyújtó egység is várja a kirándulókat, a Hableány étterem, Hellohal halsütő és a Stég bár, közvetlenül a morotva csatornáján.

Tiszacsege

Messze földön híres a tiszacsegei csárda, ami a kompállomás mellett található, közvetlenül a Tisza partján, az igazi tiszai hal-élményért mindenképpen érdemes ide ellátogatni. Az országban egyedül itt lehet megkóstolni a hagyományos tiszai korhely halászlevet. Tiszacsege azonban nem csak a kiváló halételekről híres, ha erre jársz, próbáld ki gyógyhatású termálfürdőjét is, ahol szinte újjászületik az ember. Mivel a Tiszának ez a része már nem a Tisza-tóhoz tartozik, így az öreg folyó medréből már elő-elő bukkannak a legendás homokpadok is, amelyek egy homokos tengerpart látképét idézik meg.

Tiszalök

Több mint 100 folyamkilométerrel Kisköre felett található a tiszalöki vízerőmű, hazánk második legnagyobb vízerőműje. A nyaralóhajózás eddig tart, ugyanis a zsilipeken 2020-ban felújítást végeznek, a hajókat addig nem lehet átemelni, zsilipelni.