A nyaralóhajózásról

A nyaralóhajó turizmus már 50 éves múltra tekint vissza. A hajóvezetőiengedély-mentes nyaralóhajózás (csatornahajózás vagy lakóhajózás) 14 ország kijelölt vízterületein lehetséges, sok ezer kilométer hosszan. Európa-szerte a belvizek állami vagyont képeznek, állami cég üzemelteti és tartja karban őket. A vízi turistákat minden térségben kikötési és megállási lehetőséggel várják a vízparti települések, látnivalók, éttermek. 

A nyugat-európai minták alapján 2020-ban Magyarországon is elindítjuk a nyaralóhajós turizmust, amely mind a hazai, mind a külföldi turisták számára vonzó, izgalmas és természetközeli élményeket fog nyújtani. A hajók foglalása ezen a weboldalon lehetséges a "Foglalás" menüpontban.

Fedezd fel a Tiszát!
A Magyarországi Nyaralóhajózási Program elindításával a következő évek során a Tisza-tó, Felső-Tisza, Bodrog térsége még inkább kedvelt turisztikai célponttá válik. 

„A nemzetközi trendek azt mutatják, hogy egyre nagyobb az igény a tömegeket távol tartó, a nagyközönség előtt felfedezetlen, egyfajta misztikus desztinációk felkeresésére, amelyben dominálnak a helyi történetek, helyi emberek, helyi termékek, helyi érdekességek. Az európai lakosság utazási szokásai azt mutatják, hogy általános trend a környezettudatosság, az egészségtudatosság mellett a kulináris élvezetekre épülő utazási élmények iránti vágy erősödése” (Nemzeti Turisztikai Stratégia) 

A nyaralóhajózás a kedvtelési célú belvízi hajózásnak az a turisztikai lehetősége, amely hajóvezetői engedély nélkül vezethető, szállást is nyújtó, lassú járású motoros hajókon teszi lehetővé az önálló nyaralást az erre alkalmas, engedélyezett vízterületen (folyó, tó, víztározó, csatorna) a kora tavasztól késő őszig tartó nyaralóhajózási szezonban. 

A nyaralóhajók kifejezetten erre a felhasználásra készülnek, körben védett hajótest, biztonságos és egyszerű használat jellemzi őket, bérbevételük feltétele a betanítás. A nyaralóhajózáshoz szükséges vízterület lehet mesterséges és élővíz egyaránt, melynek a hajózáshoz szükséges mélysége, lassú sodrása és akadálymentessége biztosítható.

A nyaralóhajózás során naponta általában legfeljebb 4-5 óra a tényleges hajózás. A hajózáson kívül a vízi út 30 km-es környezetén belül egyéb aktív kikapcsolódási lehetőségek is illeszkednek a programhoz: a környék bejárása kerékpárral, úszás-strandolás, kajakozás, horgászat, golfozás, lovaglás, kirándulás, melyek fontos szerepet játszanak a szabadidő aktív, tartalmas eltöltésében.

Hajóvezető-engedély nélküli hajózás
18 életévét betöltött személy vezetheti a nyaralóhajót, aki részt vett a hajóvezetői oktatáson 

Első évben a tiszalöki zsilip felújítása miatt két útvonalon indul el a program, az egyik útvonal Kisköre és Tiszalök között, a másik Tiszalök fölött Tokaj központtal, a Bodrogot is magába foglalóan kerül kialakításra. 2021-től, amennyiben befejeződik a zsilip felújítása, lehetőség lesz a két útvonal összekapcsolására. A nyaralóhajók bérlésére a megfelelő biztonsági és oktatási rendszer kialakítása után hajóvezetői engedély nélkül lesz lehetőség. Ez a rendszer Európában már 50 éves múltra tekint vissza. A hajóvezetői engedély-mentes nyaralóhajózás (csatornahajózás vagy lakóhajózás) Franciaország, Olaszország, Németország, Hollandia, Belgium, Anglia, Írország, Skócia, Spanyolország, Portugália, Svédország, Finnország, Lengyelország és Csehország kijelölt vízterületein lehetséges, sok ezer kilométer hosszan. A nyaralóhajók hajóvezetői engedély-mentes használata konkrét vízterületekhez és a nyaralóhajók szabvány paramétereihez (sebesség, hossz, férőhely, üzemeltetői háttér) kötött, minden országban törvényileg szabályozott. Ezt a gyakorlatot követve Magyarországon is hajóvezetőengedély nélkül lehet majd igénybe venni a hajókat.