Tokaj – Kisköre egyirányú út, 7 nap

Az út hossza kb. 163 fkm, 20-22 óra

 

 

1 nap 2 fkm, 15 perc: Érkezés, oktatás és hajó átvétel. Programunk tervezésekor számoljunk azzal, hogy ezek a folyamatok akár 3-4 órát is igénybe vehetnek. A kötelező tennivalók elvégzése után indulhatunk és alig 15 perces hajózással elérkezünk a Tokaj belvárosi kikötőbe Innen rövid sétával bejuthatunk a városközpontba. Ha még nem tettük meg, akkor a főtéren található élelmiszerüzletből feltölthetjük készleteinket. Vacsora helyszínnek ajánljuk a La´Bistro éttermet vagy a Toldi fogadót. A borkedvelők keressék fel a Tokaj Hétszőlő birtok Rákóczi pincéjét, ahol megcsodálhatjuk Tokaj hegyalja legnagyobb földalatti lovagtermét is. További ajánlott partnerek: Hímesudvar pincészet, Paulay Borház vagy a Prés Wine Bar. Az esti programot zárjuk egy kis folyóparti sétával.

2 nap 26 fkm, 3 óra: reggeli után hajózzunk le Tiszalökig. A zsilipet használva juthatunk le az alvízre. Nyaralóhajós kikötőnket a zsilipből kiérve bal kéz felől találjuk meg. Kössünk ki és sétáljunk egy nagyot az Arborétum területén mely gazdag természeti értékeiről ismert. Ma este bízzuk a vacsora elkészítését a legügyesebb matrózunkra, hiszen a következő napokban éttermek sokasága áll majd rendelkezésünkre.

3 nap 32 fkm, 4 óra: folytassuk utunkat egészen Tiszaújvárosig. A nyaralóhajós kikötőt a csatorna alsó feléről, folyás iránnyal szemben közelítsük meg. A hosszú utazást követően jól fog esni a kései ebéd. Közvetlen a kikötő mellett található a Sziget Csárda, ahol a magyar hagyományok szerint készült ételekhez nagyszerű környezet társul. Amennyiben felfrissülésre vágyunk, úgy a kikötőből taxival vagy kerékpárral juthatunk el a Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdőhöz. Közel 7 hektáros területen öt élményelemekben bővelkedő medence, zöld terület, játszótér, sportpályák és pavilon sor biztosítja a vendégek igényeit. Nap végén a kikötő melletti terület tökéletesen alkalmas bográcsozásra vagy grillezésre. A június végi Tisza virágzást a partról is megcsodálhatjuk.

4 nap 33 fkm, 4 óra: a mai napon Tiszacsegéig hajózunk. Ebédeljünk meg a Halászcsárdában, ahol ritkaságokat is kipróbálhatunk. Legyen az a Kecsege vagy akár sült békacombok. A városban található még Termálstrand gyógyvízzel, a Zsellérház (népi építészeti emlékház), illetve a Patás Pajtás lovasudvar és hagyomány őrző lovarda.

5 nap 28 fkm 3.5 óra: a bőséges reggelit követően hajózzunk le a tiszafüredi Fehér Amúr Csárdáig. Innen kerékpárral vagy taxival rövid idő alatt eljuthatunk a Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrumhoz melynek legfőbb látványossága Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere. Mielőtt visszaindulnánk a kikötőhöz, térjünk be a közelben lévő Rétesházba.  Ma még fél óra hajózás vár ránk a mindössze 5 fkm-re található Stég kikötőig, ahol a bőséges vacsora után az éjszakát töltjük. A bimint (árnyékolót a hajó tetején) elindulás után hajtsuk le mert kikötés előtt alacsony híd alatt kell majd áthaladnunk!

6 nap 18 fkm, 2.5 óra: irány Sarud a Tisza-tó tengerpartja! Elő a fényképezőgépeket, lélegzet elállító látvány lesz ahogy a nádassal körül ölelt keskeny öblítő csatornából kiérve hirtelen elénk tárul a végtelennek tűnő Sarudi-medence. Kikötés után minden korosztály megtalálhatja a számára megfelelő kikapcsolódási formát. Legyen az napozás, strandolás, vízi csúszdázás, SUP, mászóbázis használata, buborékfoci…stb. Amennyiben a kellemesen fárasztó nap végén különleges kulináris élményekre vágyunk, feltétlen keressük fel a Sulyom Tájéttermet.

7 nap 24 fkm, 3 óra: egy hetes utazásunk utolsó napján látogassunk el az Abádi kikötőbe. Stand up paddle board vagy kenubérlés is lehetséges, melyekkel érdemes felfedezni az érintetlen holtágakat. Ezen kívül egyéb vízi sportot is kipróbálhatunk. Lehet vízisíelni vagy wakeboardozni is. A nap végén hajózzunk el a kiskörei báziskikötőbe és sétáljunk fel a nemrégiben átadott kilátótoronyba. Várjuk meg a naplementét és gyönyörködjünk az elénk táruló látványban. Másnap reggel hajó leadás.

 

További kikötők és program lehetőségek az útvonalon:

 1. *Abádi medence, Nyaralóhajózás horgony bója 405fkm.
 2. Tiszanána, Dinnyéshát kikötő 409 fkm: egy hajó kikötésére alkalmas, strand, büfé, ajándékbolt
 3. *Sarudi medence, Nyaralóhajózás horgony bója 415 fkm: 2-4 hajó kikötése lehetséges.
 4. Aranyosi sziget, Nyaralóhajózás horgony bója 418 fkm: egy hajó kikötésére alkalmas
 5. Tiszaörvény, Szabics kikötő 425 fkm: egy-két hajó kikötésére alkalmas. Tiszavirág ártéri tanösvény. HellóHal Halfalatozó.
 6. Buláti sziget horgony bója 437 fkm: egy hajó kikötésére alkalmas.
 7. Tiszabábolna kikötő 440 fkm: nagy ponton, két-három hajó kikötésére alkalmas. Szajlai-holtág a fürdőzni vágyók és horgászok kedvelt helyszíne.
 8. Tiszakeszi kikötő, Nyaralóhajózás 464 fkm: kis ponton, egy hajó kikötésére alkalmas. Közelben pékség és pizzéria.
 9. *Tiszalök-felső kikötő, Nyaralóhajózás 519 fkm: kis ponton, egy hajó kikötésére alkalmas. Közelben található Horgonyzó kisvendéglő.
 10. Tiszatardos kikötő, Nyaralóhajózás 524 fkm: kis ponton, egy hajó kikötésére alkalmas.
 11. Rakamaz kikötő, Tisza Camping 543.5 fkm-: Tokaj belvárosával szemben gyönyörű panorámával a Tokaj hegyre, négy hajó kikötésére alkalmas. Közelben Halra bor étterem, Tutajos beach strandolásra kijelölt fövenyes parttal.

*nem végleges helyszín! A jelenleg is zajló kikötőhely fejlesztések miatt a csillaggal jelölt helyek változtatási jogát fenntartjuk!