Tokaj kincsei – Egynapos programjavaslat

A lentebb leírt programok egyedül is megszervezhetőek, de segítünk szívesen vendégeinknek felkeresni partnereinket, hogy tartalmas időtöltésben részesülhessetek.

Tokaj legújabb turisztikai szolgáltatását mutatta be a MAHART Zrt. június 30-án - a Magyar Utazási Irodák Szövetségének közreműködésével - egy tanulmányút keretében. A nyaralóhajók kívül-belüli megismerése után dűlőtúra, pincelátogatás és borkóstoló fogadta a résztvevőket

Érkezés és időtöltés a bázison

A Tokaj báziskikötőn a vendégeket finom falatokkal és hűsítő szörppel várta a nyaralóhajózás csapata, köszönhetően partnereik együttműködésének.

A LaBor Bistro túros batyuval, szőlőmaglisztes kaláccsal, valamint helyi készítésű sonka- és sajtállal készült. A LaBor Bistro Tokaj főterén található teraszos étterem, amely a hajós vendégeknek is remek programlehetőség. A legmodernebb szezonális, környékbeli alapanyagok felhasználásával dolgozó konyhával rendelkezik, ahol megkóstolhatják a régió legfinomabb borait is.

A lekvárokért és szörpökért felelős helyi kistermelők a Csicsörke és az Ízes Örömest Lekvárium volt. A Csicsörke egy bodrogkeresztúri családi vállalkozás, ahol a szörpök, lekvárok, csatnik alapanyagai a kertjeikből vannak, amelyek tartósítószer nélkül, nagy gondossággal készülnek. A nyaralóhajós vendégek bringára ülve mehetnek el a hangulatos kis bemutatótermüket felfedezni, ahol vásárolhatnak is a termékekből. A hamarosan elkészülő teraszukon fogyaszthatják is a vendégek szörpjeiket, lekvárjaik felhasználásával pedig házi süteményeket kínálnak majd, akár elvitelre is.
Az Ízes Örömest Lekvárium 5 perces sétatávra van a Tokaj bázistól, ahol a klasszikus lekváros kenyértől kezdve, akár több órás lekvár kóstolás is lehetséges a lekváriumban. Valamennyi termék saját recept alapján készül, amit folyamatosan fejleszt a tulajdonos, így hosszú kísérletek eredménye egy-egy lekvárkülönlegesség.

A reggeliben a Borecet Manufaktúra is felajánlotta ecetes különlegességeit, melyeket zöldségekkel lehetett megkóstolni. A gondosan őrzött és újraélesztett hagyományok után érdeklődők Bodrogkeresztúron, az Acetánia múzeumban ismerkedhetnek meg az ecet kultúrájával, történetével, múltjával, és a múzeumokban akár meg is kóstolható jelenével, így akár az esős napokon remek program a múzeumlátogatás.

Ebéd egy borászati, gasztronómiai és turisztikai központban

A hajók kívülről-belülről való megismerése után a Mad Wine birtokára látogattunk el, ahol egy csodás toszkán környezetbe csöppenhettünk. A gyönyörű teraszos rendezvényhelyszín különleges hangulatot árasztott, ahol krumplilángost, csirkecombot, különböző ízű csatnikat, és természetesen hozzá helyi bort fogyaszthattunk. Az Első Mádi Borház ételkölteményei Harmath Csaba Eurotoques csillagos gasztronómiai szaktanácsadó iránymutatásai mellett készülnek, melynek most Mi is részesei lehettünk.

A Mad Wine borai mellett új terméküket is megkóstolhattunk, ami újdonság a piacon. Kirobbanóan friss, üde, gyümölcsös ital sok buborékkal, a Mad Bubbles. Kerti partik, piknikek, sportesemények és koncertek elengedhetetlen itala.

Kitérő a híres mádi zsinagógába

Mád Tokaj-Hegyalja emblematikus zsidó kulturális emlékhelye és egyik ékköve. Zsinagógája a világ 100 legszebb zsidó temploma közé tartozik. A volt rabbiház és rabbiképző épületegyüttesétől indul a Csodarabbik útja zarándokútvonal.

Mád gyönyörű barokk stílusú zsinagógája, amely több mint 150 éven keresztül szolgálta a mádi zsidókat, 1795-ban épült fel. A templom felszentelését a bonyhádi boskovitz wolf (1740–1818) rabbi végezte el. A II. világháború után a zsinagóga elvesztette eredeti funkcióját, mivel Mád zsidó lakosságának 90%-a elpusztult. A zsinagóga ettől kezdve hosszú évtizedeken át folyamatosan pusztult. A rabbiházban lakásokat alakítottak ki, míg a zsinagógát az 50-es évek elején végleg bezárták. 1978-ban az épületen állagmegóvási munkákat végeztek, ezek keretében az épületből elhordták a romokat, a megcsúszott keleti falat megfogták, megszilárdították, a beszakadt boltozatokat újjáépítették, a boltmezők kerítéshálóval erősített betonterítést kaptak, új tetőszerkezet készült és a ledőlt oromfalat is újjáépítették.

Ma a zsinagóga mellett múzeum, interaktív kiállítótér, kulturális centrum, kutatószoba, szálláshely és információs központ működik.

Dűlőtúra és borkóstoló a Hétszőlő birtokon

Tokajba visszaérve a Hétszőlő Borászat birtokára látogattunk el, ahol rövid, 15 perces dűlőtúra után egy ligetben álltunk meg, hogy megkóstoljuk a környékbeli pincészetek borait.

A borsoron belül a következő borokat kóstolhattunk:

- Hétszőlő Furmint száraz 2019

- Dereszla Tokaj Dry 2018 (Furmint, Hárs, Sárgamuskotály)

- Kvaszinger Sárgamuskotály száraz 2019

- Hímesudvar Kaleidoscope Cuvée 2018 (63g/l)

- Kései Pincze Édes Laura 2017 (150+ cukor)

A csodás környezetben lévő borkóstoló után ellátogattunk a híres Rákóczi Pincéhez. A Tokaj főterén található, Rákóczi Pince és Udvarház jelenleg a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtokhoz tartozik. A pincét, amely a XV. század elején épült, királyok, fejedelmek, hercegek és tábornokok vallhatták sajátjuknak az évszázadok során. A program zárásaként egy helyi édes aszú bort kóstoltunk, miközben történelmi mivoltát idéztük fel a hűvös pincének.

 

A study tour programot a MAHART Zrt. kommunikációs koordinátora, Böjte Csenge szervezte, az utazási irodákat pedig Tukacs Zsuzsanna, a MUISZ titkára fogta össze.

 

Partnereinkről részletesebben

LaBor Bistro Koszt & Kvártély

Labor Kvártély 2018 júniusában nyitotta meg kapuit a Tokaj-Hegyaljára látogató vendégek, üzletemberek, családok számára.

Tokaj főterén található szálláshelyük és teraszos éttermük a modern és provance-i hangulatot, a klasszikus bútorok egy igazi életérzést nyújtanak.

Gyönyörű, romantikus táj és a természetes Világörökségi borvidék öleli körbe az épületet. Nagyon kellemes, csendes, nyugodt környezetben pihenhetnek vendégeik, amely könnyen megközelíthető, saját parkolóval rendelkezik.

Tokaj-Hegyalja magával ragadó szépsége, a történelmi boros pincék, a modern borászatok számának növekedése, az egyre több zenei fesztivál és programlehetőség remek kikapcsolódási lehetőségeket biztosít vendégeik számára.

A tökéletes pihenéshez Tokaj-Hegyalja egyik legmodernebb szezonális, környékbeli alapanyagok felhasználásával dolgozó konyha társul, ahol megkóstolhatják a régió legfinomabb borait is.

Csicsörke: lekvár és szörp – A gyümölcs legjava!

A vidám név mögött egy bodrogkeresztúri család áll. Nem üzemi termék az övék. A szörpöket, lekvárokat formás üvegekben lehet megvásárolni tőlük. Címkéjük tervezésénél a két lányukat is bevonták a szülők, az ő rajzuk alapján született meg a cég neve és logója is.

A szörpök, lekvárok, csatnik alapanyagai a kertjeikből vannak, amelyek tartósítószer nélkül, nagy gondossággal készülnek náluk. Amit ők nem ennének meg, azt másnak sem ajánlják. Készítenek cukormentes lekvárokat és immunerősítő Flavonoid 11-et, ami egyedi, saját recept alapján készül. Szörpjeik rostban gazdag italok, a lekvárok minimális, 4-5% cukorral készülnek.

Hangulatos kis bemutatótermükben vásárlásra is van lehetőség, de hamarosan elkészülő teraszukon fogyaszthatják is majd a vendégeik a szörpjeiket, lekvárjaik felhasználásával pedig házi süteményeket kínálnak, akár elvitelre is.

Ízes Örömest Lekvárium

Közel 25 éve a család, barátok számára készítenek lekvárokat, ebből 8 éve foglalkoznak hivatásszerűen lekvárkészítéssel. A tokaji lekvárium 7 éve fogad vendégeket.

A klasszikus lekvár kultúra csak a lekváros kenyérig jut el, nehéz ebből kitörni, ebben is segít a több órás program: több tucat lekvár kóstolása a lekváriumban.

Valamennyi lekvárban van saját termelt vagy gyűjtött alapanyag. A fűszer- és gyógynövények saját nevelésűek: a must, a bor, vagy az aszú szintén családi termék náluk.

A klasszikus gyümölcsöket igyekszik a készítő olyan ízekkel kombinálni, amelyek még jobban kiemelik az alapízt. A kínálat összeállításakor arra törekszenek, hogy minden korosztály és minden étel, sőt bor és pezsgő kapjon egy-egy lekvárpárosítást.

Valamennyi termék saját recept alapján készül, amit folyamatosan fejleszt a tulajdonos, így hosszú kísérletek eredménye egy-egy lekvárkülönlegesség.

Mad Wine

A pincészet jelenleg 20 hektár saját területtel rendelkezik, melyek jelentős része első osztályú dűlő.  Tizenegy dűlőben dolgoznak, melyek nagy része Mádon található, de Tarcalon és Tállyán is rendelkeznek parcellákkal. Területeiknél azon kiemelt dűlőkre esett a választásunk, melyeket az 1700-as évek dűlőklasszifikációjától napjainkig a borvidék legjobb potenciálú területeiként tartanak számon.

Céljuk olyan település-szintű bor elkészítése, mely a mádi területekre jellemző ásványos karakterrel bír és jól fogyasztható. Magas minőségi követelményeknek felel meg és mennyiségéből adódóan szélesebb fogyasztói körnek teszi lehetővé a település adottságainak megismerését.

A borokat frissen palackozzák, üvegdugós zárási technikával. A magas minőségű szőlőt a település kistermelői biztosítják számukra, akik vállalják a komoly terméskorlátozást és a magas minőség eléréséhez elengedhetetlen plusz munkát. Boraikat az új fejlesztésű Tokaji palackba töltik és Vinolock üvegdugóval zárják.

Új termékük a kirobbanóan friss, üde, gyümölcsös ital sok buborékkal, a Mad Bubbles. Kerti partik, piknikek, sportesemények és koncertek elengedhetetlen itala. Az alkoholos erjesztés acéltartályban történik, alacsony hőmérsékleten. A borhoz szűrt, tisztított vizet adnak és Co₂-t szaturálnak bele, ezáltal rendkívül finom, hosszan tartó pezsgést érnek el.

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok & Rákóczi-Pince

A Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok természeti adottságai és a szőlőművelés gondossága alapján ma Magyarország egyik legszebb szőlőültetvénye. A szőlőbirtokon kialakított tanösvény azt a célt szolgálja, hogy a birtokra látogatók, teljesen szabadon, szakmai vezetés nélkül, a szőlőterület bejárásával megismerkedhessenek a legfontosabb tokaji szőlőfajtákkal, az időszerű szőlőtermesztési munkákkal, valamint a túra végén a tokaji Rákóczi Pincében a szőlőbirtokon készült borokkal.

Dereszla Pincészet és Henye Borászat

A tokaji borvidéken található Bodrogkeresztúr legnagyobb pincéje, mely vinotékájában mindennap várja a minőségi borok szerelmeseit. A 600 éves történelmi pince több mint 1 kilométer hosszan, öt szint mélységben található a Dereszla dűlői alatt, ahová szeretettel várják vendégeiket pincelátogatásra és borkóstolásra. A pince történelmével, a borászati technológiákkal, a feldolgozás folyamatával is megismerkedhetnek az érdeklődők. Kóstolótermeik kiváló atmoszférát biztosítanak a tokaji borok ízleléséhez.

A Henye Borbár & Rendezvényhelyszín egész évben várja vendégeit. A teraszról tokaj-hegyaljai dűlőkben, a Tokaj-hegyben gyönyörködhetünk, de jó idő esetén egészen Sárospatakig ellátni.

Kvaszinger Pincészet

A Kvaszinger család több generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal Tokaj-hegyalján. Jelenleg ifj. Kvaszinger László folytatja a családi hagyományt, készíti az ízletes Tokaji borokat és irányítja a családi vállalkozást Olaszliszkán.

Céluk, hogy a hagyományokat és a természet értékeit megőrizve, a modern technológia alkalmazásával, egyedi ízvilágú borokat készítsenek elérhető áron. Borászatukban 3 vagy 6 tételből álló borkóstoló csomagból választhat minden kedves érdeklődő.

Elhelyezkedésüknek köszönhetően, az olaszliszkai Bodrog kanyar gyönyörű panorámája tárul elénk teraszukról, ahol a nyaralóhajós vendégek is kiköthetnek.

Hímesudvar

A Hímesudvar pincészet kis tételekben készít tokaji borokat egy mindössze 3 hektáros szőlőbirtokról, mely a Bodrog folyón hajózva is látható. Szinte kizárólag helyben értékesítenek, boraikat a hagyományos kereskedelemben nem lehet elérni. Minden nap nyitva tartanak, ahová bejelentkezés nélkül is be lehet térni akár egy pohár borra. Borkóstoló programra, pince- és birtoklátogatásra is van lehetőség, amire bejelentkezés szükséges.

Kései Pincze

A Kései Pincze kézműves borászat Tokaj városában a Verebes dűlőben található. A táj számos egyedülálló értékének köszönhetően egyedi, minőségi borokat készítenek természetes, kézműves eljárással. A szőlő művelése, feldolgozása és a bor készítése során a szeretet, az elhivatottság vezérli útjukat, boraik méltóak a borvidék patinás történelméhez.

A szőlőtermesztésük során mindig a lehető legjobb minőség elérése áll első sorban, az adott szőlőfajtákhoz képest a lehető legkésőbb kezdik meg a szüretelést. Ennek köszönhetően csodálatos kései szüretelésű borokat sikerült készíteniük, a szép száraz, félszáraz és félédes boraik mellett.