Tokaj 7 napos program, csillagtúra a Bodrogon és a Tiszán

Az út hossza kb. 172 fkm, 20-22 óra

  1. nap 2 fkm, 15 perc: Érkezés, oktatás és hajó átvétel. Programunk tervezésekor számoljunk azzal, hogy ezek a folyamatok akár 3-4 órát is igénybe vehetnek. A kötelező tennivalók elvégzése után indulhatunk és alig 15 perces hajózással elérkezünk a Tokaj belvárosi kikötőbe Innen rövid sétával bejuthatunk a városközpontba. Ha még nem tettük meg, akkor a főtéren található élelmiszerüzletből feltölthetjük készleteinket. Vacsora helyszínnek ajánljuk a La´Bistro éttermet vagy a Toldi fogadót. A borkedvelők keressék fel a Tokaj Hétszőlő birtok Rákóczi pincéjét, ahol megcsodálhatjuk Tokaj hegyalja legnagyobb földalatti lovagtermét is. További ajánlott partnerek: Hímesudvar pincészet, Paulay Borház vagy a Prés Wine Bar. Az esti programot zárjuk egy kis folyóparti sétával.
  2. nap 16 fkm, 2 óra: reggelit követően csorogjunk fel Tiszabercelig. A kikötő mellett található étterem igazi ínyenc falatokkal vár minket. Délután folytassuk utunkat Szabolcsig. A június végi Tisza virágzást nyaralóhajónk fedélzetéről is megcsodálhatjuk, majd élvezzük a naplementét.
  3. nap 5 fkm, 0.5 óra: reggel sétáljunk egyet Szabolcsban, tekintsük meg a szabolcsi vár maradványait és a Református látogató központot. Hajózzunk el Tímárig, ahol a méltán nevezetes halsütödénél, festői környezetben fogyaszthatjuk el kora délutáni ebédünket.
  4. nap 25 fkm, 3 óra: hajózzunk el Olaszliszkáig. Borkóstolóra tökéletes helyszín a Csontos dűlő, ahol a rendkívüli borokat csodálatos látvány teszi még tökéletesebbé. Délután sétájunk fel a Római Katolikus Templom tornyába, ahonnan csodálatos látvány tárul elénk, majd tekintsük meg a Pálos kolostor romjait. A közelben lévő Kvaszinger borászatnál harcsa paprikással zárhatjuk a napot.
  5. nap 17 fkm, 2 óra: reggeli után indulás Sárospatakra. Az út körülbelül két órát vesz igénybe, nyaralóhajós kikötőnk a várral szemben található. Kikötés után a közelben lévő Vár vendéglőt ajánljuk ebédelni. Ezt követően látogassuk meg a Rákóczi várat és a kollégium könyvtárát. Amennyiben természetközeli élményre vágyunk, a Zöld pont turisztikai központtól bérelhető gatorral vagy kerékpárral meglátogathatjuk a Megyer hegyi tengerszemet és a közelben lévő Hercegkúti pincesorokat és kilátót. Borászatok: Götz pince vagy Naár pincészet. Nap végén vacsorázzunk egy jót a Boros Borbárban vagy a Bor és Bazsalikom étteremben.
  6. nap 7 fkm, 1 óra: reggeli után fedezzük fel Sárospatak még kimaradt látnivalóit majd dél körül induljunk el Bodrogkisfaludra, ahol a Seven Hills Distillery a világ legjobb Gin-jét kínálja az ide érkezőknek. Gin és koktél kóstoló előzetes egyeztetéssel lehetséges. Éjszakázzunk itt.
  7. nap 28 fkm, 3 óra: egy hetes utazásunk utolsó napján hajózzunk el Bodrogkeresztúrig és a kikötő mellett található Dereszla Bisztróban adjunk helyet a kulináris élvezeteknek. Délután sétáljunk fel a Panoráma kilátó-ponthoz, ahonnan a Zemplén ölelésében tárul elénk a Bodrog és a Bodrog-zug. Hétvégenként a Henye Borbár koncertek helyszínéül is szolgál. Amennyiben az utolsó éjszakát mégis a báziskikötőben töltjük úgy érdemes tájékozódni a gyalogosan mindössze 15 perc távolságban lévő Fesztivál Katlan programjaival kapcsolatban. Hajó leadás másnap reggel.

 

További kikötőhelyek az útvonalon:

 

Rakamaz kikötő, Tisza Camping 543.5 fkm-: Tokaj belvárosával szemben gyönyörű panorámával a Tokaj hegyre, négy hajó kikötésére alkalmas. Közelben Halra bor étterem, Tutajos beach strandolásra kijelölt fövenyes parttal.

*Tímári zátony, horgony bója 547 fkm

Balsa kikötő, Nyaralóhajózás 558.5 fkm: kis ponton, egy hajó kikötésére alkalmas, ideális helyszín horgászathoz. Közelben Gávavencsellő településen található a Dessewffy kastély mely ugyan nem látogatható, de leromlott állapota ellenére lenyűgöző látványt nyújt.

*nem végleges helyszín! A jelenleg is zajló kikötőhely fejlesztések miatt a csillaggal jelölt helyek változtatási jogát fenntartjuk!