Tokaj 1 hetes program, csillagtúra a Bodrogon és a Tiszán

Az út hossza kb. 200 km, 22-24 óra

 

  1. nap 2 fkm, 15 perc: Érkezés, oktatás és hajó átvétel. Programunk tervezésekor számoljunk azzal, hogy ezek a folyamatok akár 3-4 órát is igénybe vehetnek. A kötelező tennivalók elvégzése után indulhatunk és alig 15 perces hajózással elérkezünk a Tokaj belvárosi kikötőbe Innen rövid sétával bejuthatunk a városközpontba. Ha még nem tettük meg, akkor a főtéren található élelmiszerüzletből feltölthetjük készleteinket. Vacsora helyszínnek ajánljuk a La´Bistro éttermet vagy a Toldi fogadót. A borkedvelők keressék fel a Tokaj Hétszőlő birtok Rákóczi pincéjét, ahol megcsodálhatjuk Tokaj hegyalja legnagyobb földalatti lovagtermét is. További ajánlott partnerek: Hímesudvar pincészet, Paulay Borház vagy a Prés Wine Bar. Az esti programot zárjuk egy kis folyóparti sétával.
  2. nap 37 fkm, 4 óra: reggeli után indulás Sárospatakra. Az út körülbelül négy órát vesz igénybe, nyaralóhajós kikötőnk a várral szemben található. Kikötés után a közelben lévő Vár vendéglőt ajánljuk ebédelni. Ezt követően látogassuk meg a Rákóczi várat és a kollégium könyvtárát. Amennyiben természetközeli élményre vágyunk, a Zöld pont turisztikai központtól bérelhető gatorral vagy kerékpárral meglátogathatjuk a Megyer hegyi tengerszemet és a közelben lévő Hercegkúti pincesorokat és kilátót. Borászatok: Götz pince vagy Naár pincészet. Nap végén vacsorázzunk egy jót a Boros Borbárban vagy a Bor és Bazsalikom étteremben.
  3. *3. nap 14 fkm, 2 óra: reggelit követően induljunk el felfelé a Bodrogon. A folyó legszebb részén hajózhatunk végig. A folyómeder fölé belógó faágak igazán természetközelivé teszik a hajózás élményét. Utolsó nyaralóhajós kikötőnk a Ronyva patak torkolata előtt található. A kikötőből taxival vagy kerékpárral juthatunk el Sátoraljaújhelyre. Családosoknak fantasztikus élményt nyújthat a Zempléni kalandpark, ami mászófallal, bob pályával, kabinos kötélpályával és a bátrabbaknak a Szár-hegy és Magas-hegy között kifeszített 1036m hosszú Extrém átcsúszó pályával kedves vendégeket. A nap végén a kikötő melletti füves területen, távol a város fényeitől grill vacsorával zárhatjuk a napot.
  4. nap 31 fkm, 3.5 óra: hajózzunk el Olaszliszkáig. Borkóstolóra tökéletes helyszín a Csontos dűlő, ahol a rendkívüli borokat csodálatos látvány teszi még tökéletesebbé. Délután sétájunk fel a Római Katolikus Templom tornyába, ahonnan csodálatos látvány tárul elénk, majd tekintsük meg a Pálos kolostor romjait. A közelben lévő Kvaszinger borászatnál harcsa paprikással zárhatjuk a napot.
  5. nap 45 fkm, 5 óra: Reggeli után hajózzunk fel a Tiszán egészen Tiszabercelig. A kikötő mellett található étterem igazi ínyenc falatokkal vár minket. A június végi Tisza virágzást akár a nyaralóhajó fedélzetéről is megcsodálhatjuk.
  6. nap 20 fkm, 2.5 óra: reggel csorogjunk le egészen Szabolcsig és sétáljunk egyet a történelmi értékekben gazdag településen. Tekintsük meg a szabolcsi vár maradványait és a Református látogató központot. Kora délután folytassuk utunkat Tímárig és ebédeljünk meg a festői környezetben található, méltán híres halsütödénél.
  7. nap 52 fkm, 6 óra: egy hetes utazásunk utolsó napján hajózzunk le egészen Tiszatardosig. Pihenjünk egy kicsit a kikötőben majd induljunk vissza. A kanyargós folyón haladva a Tokaj hegy hol előttünk, hol mögöttünk fog majd feltűnni. Álljunk meg a heggyel szemközti oldalon a Tisza Campingnél. Innen pár perc sétányira található A Halra Bor étterem. Keljünk át a hídon és sétáljunk fel a Finánc-dombi kilátóhoz, ahonnan meseszép látvány fogadja a vendégeket. Desszertnek jól eshet egy fagylaltos kürtőskalács a Lulu fagyizóban. Ha időnk engedi látogassunk el a Világörökségi Bormúzeumba, majd igyunk egy különleges kávét a közelben található Kávépörkölő Manufaktúrában. Vegyünk néhány üveg finom bort minek elfogyasztásához nyaralóhajónk biztosítja a helyszínt, a Tokaj hegy látványa pedig a hangulatot. Utolsó éjszaka a kikötőben, hajó leadás másnap reggel. A báziskikötő a Bodrogon, mindössze húsz perce található.

További kikötők az útvonalon:

Bodrogkeresztúr kikötő, Dereszla 8 fkm: egy-egy hajó kikötésére alkalmas kisponton. Előzetes egyeztetéssel! Közvetlen a kikötő mellett Dereszla Bistro - Fine Dining étterem, borászat (az épület falában 1848-49-es ágyugolyó), pince látogatás, dűlő túra. Kriszta kávézója, Szent Kereszt felmagasztalása Katolikus templom, Csodarabbik útja és Rabbi ház, Panoráma kilátópont, Borecet manufaktúra.

*Bodrogkisfalud kikötő, Nyaralóhajózás 9,5 fkm: egy hajó kikötésére alkalmas. Seven Hills Distillery a világ legjobb Gin-jét kínálja az ide érkezőknek. Gin és koktél kóstoló előzetes egyeztetéssel. Kisfalucska vendégház és Bisztró.

Bodrogolaszi kikötő, Nyaralóhajózás 31 fkm: kisponton, egy hajó kikötésére alkalmas. A Fedor pincészet borvacsorával várja az ide érkezőket, előzetes egyeztetés szükséges. Szentháromság Középkori templom, Lónyai kastély előzetes egyeztetéssel látogatható.

*Tímári zátony, horgony bója 547 fkm

Balsa kikötő, Nyaralóhajózás 558.5 fkm: kis ponton, egy hajó kikötésére alkalmas, ideális helyszín horgászathoz. Közelben Gávavencsellő településen található a Dessewffy kastély mely ugyan nem látogatható, de leromlott állapota ellenére lenyűgöző látványt nyújt.

*nem végleges helyszín! A jelenleg is zajló kikötőhely fejlesztések miatt a csillaggal jelölt helyek változtatási jogát fenntartjuk!