Természetközeli programok a Tisza-tó körül

A Tisza környéke és a Tisza-tó páratlan természeti értékekkel rendelkezik, melyeket könnyedén felfedezhetsz te is, ha szánz rá egy kis időt. Már a nyaralóhajóinkból is kivételes látvány tárulhat a kirándulók szeme elé, de ha még több szépségre vágyasz, akkor érdemes útba ejtened a következő természetközeli látnivalókat is, melyekkel még közelebbről megismerheted a környék flóráját és faunáját.

 

Tisza-tavi vízi kilátók

A Poroszlói-medence ékköve az a nágy kilátó, melyeket a szárazföldről nem, csak csónakkal lehet megközelíteni, és amelyek ttejéről kivételes kilátás nyíli a Tisza-tóra. A kilenc méter magas tornyokról az egész medencét belátni, nem véletlen, hogy ezek a látnivalók népszerű célpontjai a vízitúráknak. Egyikük, a Bölömbika kilátó, 2021-ben elnyerte az év kilátója elismerést is, ugyanis már a megközelítése is különösen kalandos, hiszen zegzugos nádason kell keresztüljutnia annak, aki szeretne feljutni az épületre. Ez a látványosság – a Fattyúszerkő és a Küszvágó csér kilátóval együtt – olyan védett madárról kapta a nevét, amely a környéken is megpillantható, ha egy kis időt szánunk a madármegfigyelésre. A Tiszavalki-kilátóról pedig már a Madárrezervátum egy részét is be lehet látni.

 

Madárrezervátum

A Tiszavalki-medencében található Madárrezervátum szintén a túrázók kedvelt célpontja, hiszen a kanyargós csatornákkal és holtágakkal szabdalt terület olyan, mintha egy másik világban jánánk. A madárrezervátumot kizárólag vízi úton lehet megközelíteni, elsősorban kenuval, de számos vezetett túra is indul ere a különleges helyszínre. A kirándulás során pedig hatalmas madárcsapatokkal, és egszen ritka egyedekkel is találkozhatunk. Februártúl júniusig, a költés zavartalanságának biztosítása érdekében, a rezervátum egyes területei nem látogathatók.

Lábasházak és kilátó

Ha kedveled a kiláókat, akkor ne hagyd ki a környék legmagasabb ponját, a Lábasház Kilátót sem, amely Kiskörén, a MAHART kikötő szomszédságában található meg, és a tetjéről jól belátni a Tisza-tavat, sőt, a kiskörei vízi erőmű is felfedezhető. A különleges épület két egymás felé forduló csónakok formáját idézi, és a nevét onnan kapta, hogy úgynevezett lábasházak veszik körbe. Az összesen 130 cölöpre épült színes komplexum önmagában is érdekes látványt nyújt, ráadásul a magasítás megvédi az épületeket akkor is, amikor a legmagasabban van a Tisza-tó vízszintje.

 

Tiszavirág tanösvény

A Tiszaörvényen található Tiszavirág tanösvény remek kirándulóhely akár a gyermekekkel érkező családok számára is. A különleges túra során a kirándulók átfogó képet kaphatnak a Tisza-tó növény- és állatvilágáról, vadregényes környezetben. A kalandra vágyóknak érdemes bejárniuk a pákász tanösvényt is, amely szintén a tiszaörvényi Szabics-kikötőből indul, de itt már ajánlott a gumicsizma is, hiszen a terep meglehetősen ingoványos, nagyobb esők után pedig nem is járható az út.