Látogasd meg a Tisza-tó kikötőit!

A Tisza-tó körül számos kikötő várja a nyaralójaókat, ahol nemcsak a készleteiteket tölthetitek fel, de a kikötők közelében helyi finomságokat is megkóstolhattok, és megtekinthetitek a Tisza-tó küli települések látnivalóit. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely kikötők várnak titeket, ha nyaralóhajóval érkeztek, és milyen programokat szervezhettek az egyes kikötők közelében.

 

Kisköre

A kiskörei MAHART báziskikötőből indulnak útjukra a nyaralóhajók, így itt jól felszerelt, nagy kikötőt találhattok, amely minden igényt kielégít. Mielőtt pedig nyaralóhajóra szállnátok, felfedezhetitek Kisköre látnivalóit is: a kikötő szomszédságában találjátok a Lábasház kilátót, melynek formáját a csónakok ihlették, és ahonnan páratlan kilátás nyílik a Tisza-tóra és környékére. A kilátó körül épült komplexumot, az úgynevezett lábasházakat is érdemes megtekinteni, a színes házak ugyanis összesen 130 cölöpre épültek. A kikötő szomszédságában jól felszerelt strand is várja a látogatókat, valamint megkóstolhatjátok a környék hagyományos fogásait is a Ring-a-tó Étteremben.

 

Abádszalók

Kisköréről indulva elsőként az Abádszalóki-medencét fedezhetjük fel, Abádszalókon pedig két kikötő is várj a látogatókat: az Abádi Kikötő és a Szalóki Yachtklub. Bármelyiket is válasszátok, a közelben számos különleges étterem vár, ahol helyi és nemzetközi fogásokat vagy épp óriás palacsintákat kóstolhattok meg. Ha pedig a környéken jártok, mindenképpen érdemes ellátogatni az abádszalóki Tisza-tó Strandra, ahol három pályás óriáscsúszda, hamisítatlan strandételek, és rengeteg sportolási lehetőség vár rátok. A közelből pedig vezetett túrák is indulnak azok számára, akik szeretnék felfedezni a terület rejtett szépségeit.

 

Sarud

A Sarudi Kalandpart és Kikötő kihagyhatatlan megállóhely a kalandra vágyó nyaralóhajózóknak. A felnőtteket a homokos strand és a különleges kilátás, a gyerekeket pedig az izgalmas vízi játszótér csábíthatja Sarudra, és ha már itt jártok, ne hagyjátok ki a méltán híres Sulyom tájéttermet sem. A kikötőtől nem messze pedig a Tisza-tavi MiniZoo is várja az állatok iránt érdeklődő látogatókat.

Tiszaörvény

Tiszaörvényen a Szabics Kikötő és a Stég étterem kikötőpontja is várja a látogatókat, akiknek páratlan gasztronómiai élményekben lehet részük, he ellátogatnak a településre. A Stég Bisztro mellett a Hello hal! és Hableány Étterem is várja az utazókat, akik különleges, halas fogásokat kóstolhatnak meg az éttermekben. Az ide érkezők a finom ebédet követően ráadásul bejárhatják a Tiszavirág Tanösvényt és az Örvényi Pákász Tanösvényt is.

 

Tiszafüred

Érdemes megállni a tiszafüredi Kérész Kikötőben is, emlynek szomszédságában júniustól várja a látogatókat a Tisza-tó legújabb öko- és aktív turisztikai attrakciója, a Kérész Központ. Az intézményben a látogatók megismerhetik a környék élővilágát és természeti kincseit, ha pedig sportolási lehetőséget kerestek, akkor is sok lehetőség vár titeket Tiszafüreden, többek között a Tisza-tavi Kerákpáros Centrum.

 

Poroszló

Az egyik leghíresebb település a Tisza-tó környékén talán Poroszló, ahol a MAHART Kikötőpontja várja a nyaralóhajókat a 33-as főút hídjánál. Innen gyorsan elérhető a híres Fehér Amúr csárda, ahol finom ételeket kóstolhatnak meg a vendégek. A kalandokat keresők pedig Poroszlón találják a Tisza-tavi Ökocentrumot és a Tisza-tavi Vízi Sétányt, mely egy különleges kilátó. Emellett az ide látogatók részt vehetnek a környék vezetett túráin is, hogy testközelből is megtekinthessék a Tisza-tó természeti szépségeit.

 

Tiszabábolna

A Tisza-tó hivatalos északi határán lévő Tiszabábolnán is MAHART kikötő várja a nyaralóhajózókat, akik innentől kezdve már a Tiszán folytathatják útjukat. A kikötő ezért lehetőséget ad a készletek feltöltésére, valamint egy kellemes ebédet is elfogyaszthatnak az ide érkezők a környék éttermeinek egyikében.

 

A további kikötési lehetőségekről, valamint az egyes kikötők szolgáltatásairól a Kikötők oldalon olvashatsz bővebben!