Kvaszinger Borászat

Célunk, hogy a hagyományokat és a természet értékeit megőrizve, a modern technológia alkalmazásával, egyedi ízvilágú borokat készítsünk elérhető áron Tokaj-hegyalján.

 

A Kvaszinger család több generáció óta foglakozik szőlőtermesztéssel és borászattal Tokaj-hegyalján. Összesen 8,5 hektár területen 3 szőlő fajtát termesztenek, ezek a Furmint, Hárslevelű és Sárgamuskotály. Éves termelésük 2018-ra elérte a 40 000 palackot. Jelenleg ifj. Kvaszinger László készíti a borokat és irányítja a családi vállalkozást Olaszliszkán.

Borainkat két termékcsaládra bonthatjuk. Az alap termékeink (Tokaj dry, Sárgamuskotály és Tokaj Sweet) reduktív tételek és csak saválló tartályokban készülnek. Célunk ezen termékekkel, hogy könnyen érthető, szélesebb réteg számára elérhető borok legyenek. Stílusukat tekintve friss, gyümölcsös, könnyen fogyasztható, minden napok borai.

A másik termékcsaládunkban a prémium boraink szerepelnek, ahol helyet kap egy dűlőszelektált Furmint és a Tokaji borkülönlegességek. Ezek név szerint: Superior Furmint, száraz és édes Szamorodni valamint a Tokaji Aszú.

Elődeik az 1800-as évek elején érkeztek az országba a volt Poroszország területéről. Az első Kvaszinger, aki a Tokaji borvidékre költözött, az Olaszliszka határához tartozó Meszes majorban, Vay báró intézőjeként irányította a báró szőlőterületeinek munkálatait. Ő vásárolta meg a családi birtok gerincét képező Hatalos dűlőt, mely terület azóta is kiemelkedő minőségű borokat ad számukra. Jelenleg Kvaszinger László folytatja a családi hagyományt, készíti az ízletes Tokaji borokat és irányítja a családi vállalkozást Olaszliszkán.

A TERÜLET MEGSZERZÉSÉNEK TÖRTÉNETE

Kvaszinger László üknagyapja Kvaszinger Ödön a Vay báró intézőjeként dolgozott a borvidéken irányítva a báró birtokain a szőlőtermesztés és borászat folyamatait. Történt azonban, hogy a báró egy bormámoros estén elkártyázta az összes készpénzét és futárt küldetett az intézőjének azzal az üzenettel hogy küldjön neki készpénzt az uradalmi kasszából. A futár gyorsan meg is járta az utat és a következő üzenettel érkezett vissza: "A kasszában elegendő készpénz nincs, de lenne egy szőlő terület amit a Kvaszinger Ödön intéző úr megvásárolna és azt azonnal ki is fizetné". A báró rövid hezitálás után elfogadta az ajánlatot és 1929-ben eladta a Hatalos dűlő 4 hektáros területét a Kvaszinger családnak.

Dűlők: Meszes-dűlő, Hatalos-dűlő